Mashup 40: Josef Maršálek & Adéla Šimková (Zeptej se vědce)

Celý díl (79 minut) je na HTTPS://HEROHERO.CO/MICHAEL

Předplatitelé mají vždy s předstihem celou epizodu. A hlavně lístek na každý díl na natáčení zdarma!

Je pečení věda? Populární cukrář a popularizátorka vědy o emulzích a konzistencích, stereotypech, homofobnních názorech ve společnosti, překážkách pro ženy ve vědě i hříšném mládí! Kdo hrál v punk-rockové kapele? A jak je to teda s tím zlatem ve střevech? Podívejte se!

„Jakési normálno se hrozně posunulo. Někteří lidé ale žijí pořád v devadesátkách a v naší zemi jsou třeba v parlamentu úplně normální homofobní postoje a nebýt za to postižen. Já se nebavím o sobě – já sem hotový člověk, ale tyhle postoje slyší přes televizi malé děti. Pro ně se tohle může stát normální, ale to normální není,“ říká populární cukrář a pekař Josef Maršálek. Proč by podle něj měl tančit stejnopohlavní pár ve StarDance? A peče si jen tak pro radost? Jak mu šla na škole chemie?

Organická chemička a popularizátorka vědy ze Zeptej se vědce Adéla Šimková mluví o úskalích prosazení se žen v akademickém prostředí: „V Česku máme zakořeněnou tradici strašně dlouhých mateřských a hodně lidí má za to, že dítě trpí, když matka dělí tu pozornost mezi ním a nějakou prací. Ženy, které mají děti, pak mají daleko těžší uspět v čemkoliv a proto jsou muži daleko kariérně úspěšnější,“ říká. Proč a podle čeho si jako chemička míchá drinky? A co na ni v publiku práskl její bratr?

Natočeno v pražském NoDu, autorem soch je Ondřej Filípek, na klávesy hraje Nicolas Gatto.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *